Werkplaats sociaal domein Flevoland

De Werkplaats Sociaal Domein Flevoland valt onder het Lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg van Hogeschool Windesheim. Het doel is om steeds weer vanuit het perspectief van de klant te kijken of de zorg- en welzijnsprocessen goed georganiseerd worden.

"Mooie parels van de Werkplaats Sociaal Domein Flevoland zijn de jeugdactiviteiten en de Flevo Academie Jeugd die daaruit is ontstaan"

De Werkplaats is belangrijk voor de regio, omdat bij alle vraagstukken wordt gekeken wie in de regio baat heeft bij de kennis die wordt opgedaan in de Werkplaats. Organisaties brengen én halen kennis. Zo profiteren verschillende partijen van elkaar en ontstaat er een kruisbestuiving. Iedereen mag meedoen!

De komende drie jaar richt de Werkplaats Flevoland zich voornamelijk op twee vraagstukken:

  1. De lerende professional (gericht op jeugd)
  2. Activeren en betrekken van burgers in zorg en ondersteuning

De lerende professional

Het vraagstuk ‘De lerende professional’ wordt gedefinieerd als het creëren van een omgeving waarin leren het uitgangspunt van het handelen is. Kitty Jurrius: ‘In het sociaal domein blijft er altijd sprake van verandering en transitie. Organisaties en contexten veranderen en leren met elkaar. Als professional is het daarom belangrijk te leren hoe je je opstelt en hoe je de best mogelijke ondersteuning kan bieden binnen het sociaal domein. Een concreet voorbeeld om de lerende professional in de regio te ondersteunen is de Flevo Academie Jeugd. Alle zes gemeenten van Flevoland en alle zorgorganisaties die zich op jeugd richten, zijn betrokken. Een belangrijk onderdeel van de Flevo Academie Jeugd is ‘actieleren’: het leerproces wordt gefaciliteerd op de plek waar het proces plaatsvindt. Een groep bestaande uit professionals, studenten en docenten richt zich op een vraagstuk en deelt de geleerde lessen met alle partners.’

Activeren en betrekken van burgers in zorg en ondersteuning

Het vraagstuk ‘Activeren en betrekken van burgers in zorg en ondersteuning’ richt zich op het toekomstbestendig en duurzaam organiseren van het werk. ‘Flevoland is een relatief nieuwe provincie’, zegt Kitty Jurrius. ‘Het aantal ouderen neemt in deze provincie relatief nog sneller toe dan in de rest van het land, terwijl er nu al schaarste aan sociaal professionals ten opzichte van het aantal zorgvragers is. Waar andere provincies voortbouwen op bestaande infrastructuren is het voor Flevoland belangrijk om over nieuwe oplossingen na te denken.’ Dat gaat de Werkplaats doen aan de hand van twee thema’s, te weten Technologie en de eigen kracht van de burger.

‘Over drie jaar wil de Werkplaats Flevoland bereikt hebben dat de leercultuur verankerd is in de regio. Dat professionals leren en reflecteren met elkaar. Dat er zinvolle samenwerkingen zijn tussen professionals en de informele zorg. En dat er stappen zijn gezet op het gebied van technologie.’

De deelnemende gemeenten aan de Werkplaats Sociaal Domein Flevoland zijn Almere, Lelystad, Dronten, Zeewolde, Noordoostpolder en Urk. Lees meer informatie op de website van Werkplaats Sociaal Domein Flevoland.

Lees meer informatie op de website van Werkplaats Sociaal Domein Flevoland.