LARS: Digitale Keuzehulp Lage Rugpijn Support

Partners uit het Lectorenplatform Zelfmanagement van Hogeschool Rotterdam (Lectoraat Transities in Zorg) en Hogeschool Utrecht (Lectoraat Co-design) werken samen in het onderzoeksproject LARS.

Binnen LARS wordt een eHealth tool ontwikkeld die het samen beslissen over een behandeling bij mensen met chronische lage rugklachten vergemakkelijk. LARS zet de voor-en nadelen van elke behandeling op een rij en helpt de cliënt én fysiotherapeut bij het nadenken over wat voor de cliënt belangrijk is. Zo kan de cliënt zich goed voorbereiden op het gesprek bij de fysiotherapeut. Samen kiezen ze uiteindelijk voor één van de behandelingen.

In LARS werkt een team van onderzoekers samen met studenten uit verschillende minoren en opleidingen van beide hogescholen in onderzoeksprojecten. De onderzoeksdata helpen om in co-creatie (dat wil zeggen, samen met cliënten met chronische lage rugpijn en fysiotherapeuten) een web-based tool te ontwikkelen. LARS wordt vervolgens op toepasbaarheid en bruikbaarheid in de eerstelijnspraktijkfysiotherapie bij cliënten en fysiotherapeuten getest. Het project loopt door tot 1 april 2024.

Co-creatie

Op woensdag 23 februari 2022 heeft de eerste co-creatie sessie plaatsgevonden op Hogeschool Utrecht. Samen met cliënten met chronische lagerugpijn en eerstelijns-fysiotherapeuten zijn we aan de hand van diverse actieve opdrachten bezig geweest om gedachtes, gevoelens en meningen over de behandeling bij rugpijn inzichtelijk te maken.

Er was een levendige discussie over het zorgpad van een cliënt tijdens het diagnostisch proces, bij wie de regie ligt en hoe samen beslissen plaatsvindt. Binnenkort gaan we weer in cocreatiesessies verder met het bouwen aan het eerste prototype van LARS.

Platform Zelfmanagement