2010 - 2012

Het begin van Stadslab Rotterdam

Het is augustus 2010 als de FAB6 conferentie neerstrijkt in Nederland. Hier treffen Peter en Leon elkaar, achterin de zaal. Het is het begin van het team Fablab Rotterdam, nu bekend als Stadslab Rotterdam. Maar het zijn niet alleen deze twee mannen die het lab beginnen. Maak kennis met het hele team en ontdek wat hun redenen waren om Stadslab Rotterdam te starten

2010 - 2012

Calandstraat 7

Het Stadslab, toen nog bekend als Fablab Rotterdam of Stadslab_7, start in een leegstaand pand in de welvarende wijk Nieuwe Werk in Rotterdam.

2012

Opening Stadslab Rotterdam

Vergezeld door de wethouder Onderwijs Korrie Louwes en directeur van het instituut voor Communicatie, Media & Informatietechnologie van de Hogeschool Rotterdam Hans Maas en diverse studenten, docenten en externe partners wordt het lab op 1 februari 2012 feestelijk geopend.

2012

Events

Om een groter publiek bekend te maken met Stadslab Rotterdam, en de mogelijkheden van technologie, organiseren we in 2012 diverse evenementen. Zo doen we mee aan de Hogeschooldag, Weekend van de Wetenschap en Oktober Kennismaand.

2012

Het eerste formele onderwijs

Naast evenementen en eenmalige activiteiten starten we met het organiseren van reguliere onderwijsvormen in het lab. Zo verwelkomen we het keuzevak Research for Design en een aantal vakken van de opleiding Technische Informatica maar ook de Lerarenopleiding Techniek en Kunstacademie komen met grote regelmaat gebruik maken van het lab

2012

Verhuizing naar de Wijnhaven 99

Na 9 maanden experimenteren op de Calandstraat is zichtbaar dat deze vorm van onderwijs en onderzoek dichterbij het reguliere onderwijs georganiseerd dient te worden. Het lab verhuist naar de Wijnhaven 99 en woont nu samen met het instituut CMI van de Hogeschool Rotterdam.

2013

Keuzevak Fablab

Steeds meer studenten weten het lab te vinden, de ligging naast een gang waar studenten regelmatig passeren draagt daar zeker aan bij. Omdat het tijdrovend is om iedereen 1-op-1 uit te leggen hoe de apparaten werken besloten we een vak te ontwikkelen waar studenten leerden alle apparaten te gebruiken. Het eerste formele curriculumonderdeel dat we voor het lab ontwikkelden was de keuzemodule ‘Wat heb je nodig om (bijna) alles te kunnen maken’

2013

Techniekpromotie

Al vanaf het begin geven we workshops aan diverse jongeren om ze te verleiden te kiezen voor de techniek. Hier in 2013 voor de Wijkschool, MBO1. En dat gaat best leuk.

2014

Professionele leergemeenschappen

De nieuwe onderwijskundige aanpak leid ertoe dat steeds meer onderwijskundigen ons lab bezoeken en vragen stellen. We starten dit jaar met professionele leergemeenschappen binnen het voortgezet onderwijs om nieuw onderwijs te ontwikkelen op het gebied van onderzoek en ontwerpen.

2014

Minor Making for Professionals

Het fablab-keuzevak blijkt een doeltreffende manier om studenten te leren werken met de maak- en sensortechnologieën van het lab. Het blijft studenten aantrekken. Daarom ontwikkelen we na dit eerste succes een nieuw, intensiever, langer en meer geavanceerd programma te ontwikkelen in de vorm van een minor – een fulltime-programma van twintig weken (30 ECTS).

2014

ROFFAB

Het fablab-keuzevak blijkt een doeltreffende manier om studenten te leren werken met de maak- en sensortechnologieën van het lab. Het blijft studenten aantrekken. Daarom ontwikkelen we na dit eerste succes een nieuw, intensiever, langer en meer geavanceerd programma te ontwikkelen in de vorm van een minor – een fulltime-programma van twintig weken (30 ECTS).

2015

Techniekpromotie

Naast het keuzevak, de minor en de professionele leergemeenschappen starten we ook met bijdragen aan de Girslday en Weekend van de Wetenschap om techniek aantrekkelijker te maken. Daarnaast starten we met interne workshops voor En met alle machines en toepassingen die we ondertussen kennen kost dat eerlijk gezegd weinig moeite. We experimenteren daarnaast lekker door met andere technieken. We besturen een droge met onze gedachten en proberen allerlei robotica onderdelen uit zoals de Lego Mindstorms. Soms zijn dingen een flop, een andere keer slaan ze enorm aan.

2015

Leergemeenschap basisonderwijs

Dit jaar bieden we de professionele leergemeenschappen ook aan voor het lager onderwijs. We raken in gesprek met de stichting Kind en Onderwijs in Rotterdam en ontwikkelen twee modules met tientallen docenten om materiaal te ontwerpen rondom wetenschap en techniek.

2016

Modulair MAKE onderwijs

De inschrijvingen voor onze eigen minor blijven laag, maar steeds meer andere minoren komen met het verzoek om onze kennis en vaardigheden te integreren in hun onderwijs. We veranderden onze aanpak en maken de minor tot 20 bouwstenen om nieuwe modules mee te kunnen ontwikkelen in verschillende configuraties, van een korte workshop tot intensieve programma’s van twee dagen tot een hele week.

2016

Experimenteren

We juichen experimenten van studenten heel bewust toe. Zo werken verschillende studenten aan een vibrator die verbonden is aan het internet. Maar ook projecten van docenten helpen we graag een succes worden. Ook zelf proberen we graag van alles uit.

2017

5 jaar Stadslab

We bestaan als lab 5 jaar. En we starten met het vieren van ons succes door een klein feestje te houden: De Labdance.

2017

Arnold Roosch

Het jaar krijgt een donkere sluier over zich heen als onze labmanager Arnold ongeneeslijk ziek blijkt te zijn en dat jaar nog overlijd. De ‘gewoon goede’ sfeer in het lab en de sterke band tussen de stewards zijn grotendeels te danken aan zijn inspanningen en visie. Hij wist niet alleen hoe hij zo ongeveer alles moest repareren – en wat hij niet wist, kon hij snel uitvinden – maar hij moedigde ook studenten en docenten aan om ‘regels te overtreden, snel te vergeven, en nooit spijt te hebben van iets dat je aan lachen maakte’

2018

Succesverhalen

De combinatie van disciplines van studenten die het lab gebruiken, maar zeker ook de studenten die bij ons werken, de zogeheten stewards, heeft in de loop der jaren geleid tot een aantal onverwachte samenwerkingen. In 2018 doen we een poging deze succesverhalen op film te zetten.

2018

MAKE Onderwijs

We krijgen het voor het eerst TE druk. In de eerste onderwijsperiode willen zoveel minoren en andere vakken gebruik maken van het lab dat het puzzelen is in ons rooster. We betrekken de stewards steeds meer in het onderwijs. En een aantal daarvan blijven ook in de jaren daarna voor ons werken in de spitstijden van ons lab. We hebben zoveel onderwijs in ons lab dat we besluiten vaste expo momenten in te richten om te vieren wat er wordt gemaakt. We noemen dat de Maker Meetup en vanaf dat moment organiseren we dat twee keer per jaar.

2019

Het lab in gebruik

Je ziet aan de foto’s dat de opstelling van het lab voortdurend veranderd. Dat heeft ook met het gebruik van het lab te maken. We starten het jaar met het schrijven van een didactisch kompas, een klein document waarin we onze principes van onderwijs beschrijven. Omdat steeds meer studenten en docenten in het lab aan de slag gaan is dit document het vertrekpunt om het gesprek aan te gaan over de wijze waarop we dat doen.

2019

Edubadges

We starten daarnaast met het ontwikkelen van Edubadges, digitale certificaten voor vaardigheden. Samen met stewards testen we ons eerste ontwerp en scherpen we de niveau’s van badges aan. In juli 2019 geven we de eerste badges uit, waarna er in september en oktober nog honderden volgen.

2020

MAKE Onderwijs

Aan het begin van dit jaar is Corona nog ver weg en organiseren we diverse maakmodules zoals een Make Day, Make Stream en Make Week.

2020

Lab in pandemie

Maar dan gaat plots het lab dicht vanwege de pandemie, van de ene op de andere dag zitten we thuis. Er dreigen tekorten in de zorg voor beademingsapparatuur. Een Italiaans open source ontwerp voor een beademingsmasker op basis van een snorkelmasker zet ons meteen in de ‘maak-modus’. In no time was alles in het lab – ondertussen verdeeld over verschillende huisadressen – gereed voor productie. Later dat jaar verhuizen we naar Museumpark vanwege nieuwe indeling van de panden op 1,5m.

2021

Het nieuwe normaal

We verhuizen terug naar onze ‘oude’ stek aan de Wijnhaven. We maken dankbaar gebruik van de mogelijkheid tot herinrichting van de locatie; we breken een extra muur (eigenlijk vitrinekast) weg en gebruiken nu de gehele begane grond in diverse opstellingen.

2021

Make Onderwijs

We verzorgen voor het eerst weer MAKE onderwijs op locatie. Wel maken we dankbaar gebruik van de hybride mogelijkheden van onderwijs.

2022

Nieuwe machines, nieuwe workshops

Met het tienjarig jubileum op de agenda hebben we ruimte om een aantal nieuwe apparaten aan te schaffen. We gaan aan de slag met ene digitaler borduurmachine, Plastic Shredder en Filament Maker.

En de komende tien jaar? We hebben geen tekort aan plannen. We gaan over een paar jaar verhuizen naar Rotterdam Zuid en beraden ons nu op de inrichting van het lab daar. We gaan verder met de ontwikkeling van nieuwe onderwijs vormen en blijven scherp op onze meerwaarde voor zowel onderwijs als onderzoek als overheid en ondernemers. We zijn niet voor niets een STADSlab. Kom jij het ook maken bij Stadslab Rotterdam?!